Tuesday, January 16, 2007

Weer niet gelukt

Met de foto's lukt het niet best. Gisteren was ik in een internetcafe waar de pc's usb poorten hebben. Toen liep die pc toch vast! Dat werkte dus niet. Nu heb ik enkele op een memory stick staan en zit ik in een cafe waar ze geen usb poorten hebben! Morgen maar weer elders proberen.

Gisteren heb ik woordenboeken gekocht. Na een week van dralen, twijfelen en zoeken heb ik behoorlijk goede gevonden. Woorden zijn een belangrijke basis voor een taal. Met servische woorden heb ik geen enkele verbinding. Wie bedenkt er nu slon voor olifant. En er is ook nauwelijks een relatie met albanese woorden. Dat had ik meer verwacht. Tot nu toe alleen het woord kikiriki voor pinda dat in beide talen ongeveer hetzelfde is. Dat heeft dacht ik een verbinding met het franse woord? Is dat niet cacahuete of iets dergelijks. Het mooiste woord tot nu toe vind ik paradajz. Dat betekent tomaat. En ik hou van tomaten. Ze smaken hier dus paradijselijk, denk ik dan maar. Betekent wel veel leerwerk, allemaal onbekende woorden die voor mij geen weerklank hebben.

Ze hebben in het weekeinde ook nogmaals nieuwjaar gevierd. Dat doen ze in Rusland ook een beetje, daar heet het het oude nieuwjaar. Hier is het weer in zwang gekomen omdat dat de eigenheid benadrukt. Weer die oude kalender, de juliaanse. Opnieuw vuurwerk en een goed excuus voor een feestje.

Officieel verkiezingswaarneming kan niet meer, de sluitingsdatum is al een tijd verstreken. Ik ga gewoon zelf rondkijken. Enkele algemene gegevens. Eenderde van de kiezers zegt te gaan stemmen, eenderde zegt van niet en eenderde weet het nog niet. Weinig belangstelling dus. De helft wil een pro-europese regering, 30 procent een meer nationalistische en de rest iets anders, wat dan ook. Dat is iets beter dan ik dacht. De radicale partij zal wel de grootste worden, is de algemene verwachting (ook in polls), waarschijnlijk 30 - 35 procent. De tweede zal wel de democratische partij van Boris Tadic worden, 25 - 30 procent. Dan volgen nog de servische democratische partij van Kostunica, de vernieuwingspartij van Vuk Draskovic en nog wat kleinere. De tweede en volgende partijen vormen nu een regering. Dan is er ook nog de servische socialistische partij, van vroeger Milosevic. Die zal ook nog wel 15 procent of zo halen. Als zij samen met de radicalen boven de 50 procent komen, zie ik het slechter in, dan krijg je zeker een nationalistischer regering.
Er zijn ook nog partijen voor de minderheden. De Hongaren (meest in Vojvodina), de Albanezen (meest in de Presevo vallei in zuidoost Servie) en de Moslims (meest in de Sandzjak, rondNovi Pazar) hebben ieder hun eigen partijen. Of die zetels zullen halen, is mij niet duidelijk. Ook de twee albanese partijen hebben zich voor het eerst duidelijk uitgesproken tegen afscheiding van hun gebied van Servie. Alleen als noordoost Kosovo wordt afgescheiden van Kosovo, dan willen ze een soort uitruil van gebied en aansluiting bij Kosovo. Overigens is het mij niet bekend waar de vroegere Albanese inwoners van Belgrado (ooit geschat op wel 100.000) naar toe zijn. Zijn ze terug naar Kosovo, of zijn ze opgegaan in de servische meerderheid, een soort succesvolle integratie? Ze zijn in ieder geval hier niet zichtbaar. Ik denk zelf, dat velen zijn teruggegaan. Ze waren ooit ook gekomen als binnenlandse gastarbeiders, en gezien de ontwikkelingen lijkt het me logis dat ze zijn teruggegaan. Maar zeker weten doe ik het niet.

De grootste zorg is dat er veel kiezers opkomen.
Er is ontzettend veel reclame, op van die grote billboards en op tv. Ze zetten wel alles op alles. Waar ze al dat geld vandaan halen, is mij een raadsel. Ik zal het proberen enigzins te volgen, het is zeker interessant.

No comments: