Friday, January 19, 2007

Nog even terug

Ger gaf in zijn commentaar aan, dat het stukje over Srebrenica interessant is. Wat er aan ontbreekt is de achtergrond. Laat ik het opnieuw proberen.

In de eerste jaren heeft de Europese Unie de kans gehad en gekregen om de zakenin Europa te regelen. De Verenigde Staten lieten dat toe. Alleen, de EU bakte er niets van. De grote onderlinge verdeeldheid liet geen duidelijke lijn toe en gaf de strijdende partijen ruim de gelegenheid de een tegen de ander uit te spelen. Begin 1995 was Bill Clinton dat beu en nam het initiatief over, de EU werd domweg terzijde geschoven.

Het streven was er vanaf dat moment op gericht de conflicten te stoppen. Er kwam eenduidelijke lijn en die was onder andere, dat er een minder complexe situatie moest komen, anders zou het handhaven van de vrede veel te ingewikkeld (en dus te duur voor de inetrnationale gemeenschap) worden. Srebrenica is eenvan de stappen in het vereenvoudigingsproces. Een andere duidelijk stap is, dat de andere enclaves ook moesten verdwijnen. Gorazde werd tamelijk rustig ontruimd. En de derde enclave is, dacht ik, verbonden met de gebieden van de Kroatisch-Moslim federatie.
Kortom, het stilzwijgend overeengekomen doel was, om de situatie te vereenvoudigen en dus moest ook de enclave Srebrenica ophouden te bestaan. De militaire leiders en strategen werden door hun eigen autoriteiten teruggeroepen naar Tuzla en mochten niet meer terugkeren. Zo werd de enclave onverdedigbaar. Het grote materiaal uit Kosovo werd overgespoten in de kleuren van het leger van de Servische republiek in Bosnie en is ook ingezet daar. Dat de VS dit wisten, is voor mij zonneklaar. De spionagesatellieten zijn dagelijks ingezet gedurende de hele oorlog. Net zo eenvoudig als nu voor ons met Google earth, was het toen voor de (militaire) inlichtendiensten van de VS. Later zou ook blijken dat ze dat inderdaad deden. Direct na het drama beschikte de VS over satelietfotos van massagraven. Die hebben ze echter niet direct vrijgegeven, wat toch redelijk voor de hand lijkt te liggen. Ze hebben ze echter achtergehouden tot een voor hen beter moment, waarvan ze toen al wisten dat dat zou komen. Een maand later was de operatie storm in volle gang. Dat was de operatie die de Serven uit de door hen bezette gebieden in Kroatie joeg. Dat was ook een deel van het vereenvoudigen van de situatie in het veld, zoals dat dan genoemd wordt. Gedurende die operatie zijn de fotos van de massagraven openbaar gemaakt, ik dacht op 8 augustus 1995. Kennelijk met het doel de aandacht af te leiden van de operatie storm. En dat is goed gelukt. Die operatie had -ook weer stilzwijgend- de instemming en ondersteuning van de VS, en volgens mij ook wel van de zijlijn waar de EU stond. Die operatie is abrupt gestopt toen de VS aangaven dat het te ver ging om ook de Serven uit Bosnie te jagen.

Voor mij is dit de argumentatie achter de val.

Thursday, January 18, 2007

Donderdag

Fotos lukt dus niet, de machines die hier beschikbaar zijn, kunnen het klaarblijkelijk niet aan. Wat thuis wel lukt, lukt hier niet. De bestanden waren niet te groot, maar ik denk dat de pc's het niet aankunnen of zo. Ik zal het wel vanuit huis proberen, na terugkomst.

De volgende stap in de politieke wereld hier, weer wat dieper dan de vorige. Ik heb een nieuwere poll gevonden, van 4 januari, met wat meer gegevens.

Er zijn ruim 6,6 miljoen kiezers. Er zijn zo'n dertig partijen waarvan de meeste meedoen, op twintig lijsten. Kortom, sommige partijen treden op als een. Om mee te doen, heb je 10.000 ondersteunende handtekeningen nodig. Dat is ook om te voorkomen dat er een nog groter woud aan partijen zou ontstaan. Alleen partijen die een minderheid vertegenwoordigen, kunnen volstaan met 3.000. De kiesdrempel is 5%, en ok hier voor partijen die minderheden vertegenwoordigen een lagere, 3%.
De peiling die gehouden is, geeft aan dat iets meer dan 50% van de mensen zegt te gaan stemmen. De anderen weten het nog niet, of gaan niet. Van diegenen die zeggen te gaanstemmen, is een verdeling aangegeven:
Democratische partij (lijst 1): 29,5 %. Zij staan voor het eerst in de peilingen bovenaan.
Radicale partij (lijst 4): 27 %
DSS (democratische partij van servie, de partij van president Kostunica): 11,8 %
G17+ (groep 17 plus, zij stellen vakmanschap, deskundigheid boven politiek) : 6,2 %
SPS (de vroegere partij van Milosevic): 5,2 %
LDP/NS (liberalen en aanverwanten): 3,7 %
Verder geen onderverdeling gegeven.
Er zijn enkele doelgroep partijen (gepensioneerden en minderheden). Twee Albanese partijen die in een lijst samenwerken, een moslimpartij onder leiding van Ugljanin, vooral sterk in de Sandzjak van Novi Pazar, twee partijen van Hongaren die elkaar tegenwerken, de Hongaren wonen vooral in de Voljvodina, noordelijk van Belgrado, en ook nog een Zigeunerpartij, ik weet niet of die alle zigeuners verenigd of een deel, ik heb gewoon weinig informatie over hen gevonden. Nou dat is zo ongeveer het politieke palet.

Mensen zullen waarschijnlijk veel op gevoel gaan stemmen, dus het kan nog een behoorlijk ander beeld gaan geven. Het is hier in de media natuurlijk erg druk. Gisteren zag ik op televisie een afsluitende bijeenkomst van de radicale partij, met een franse gast. Volgens mij van de partij van Jean Marie le Pen. Maar wat ik zo meekrijg is er in Nederland nog niet zoveel aandacht geweest, of heb ik het mis. Via internet zie ik niet veel berichten in de nederlandse kranten, maar ik kijk ook niet iedere dag.

Verder ben ik zelf druk met leren, het gaat best lekker. Uitspraak is geen probleem, zinsbouw moet ik op wat eigenaardigheden letten. Vooral de woordenschat is lastig, maar dat is het altijd. In de grammatica is het aspect van het werkwoord moeilijk voor ons, maar ik begrijp het wel al. Dus ja, het komt wel in orde, het blijft uiteindelijk een kwestie van inspanning en veel leren.

Wednesday, January 17, 2007

Fotos, weer niet

Als ik het goed begrijp, lukt het weer niet. Ik zie tenminste niets verschijnen hier op het schermpje. Maar misschien komt er nog eenverrassing, ik vrees echter van niet.

Ik heb drie fotos proberen op te laden, maar er komt niets. Misschien zijn de bestanden te groot, het maximum is 8 mb en misschien zijn de bestanden groter. Zo zie je maar weer, je moet atijd alles wel even precies weten.

Vandaag was ik de enige cursist en dat is eigenlijk wel leuk. Kan de les anders worden ingericht. We hebben nu een stukje uit een tijdschrift gelezen. Moeizaam, maar met behulp van een woordenboek lukt het me nu ook zelf wel. En we hebben nu ook een beter gesprek gehad over de politiek. De ene juf, die het eerst redelijk gewoon ging doen, had ik nu de hele ochtend. We hebben een leuk gesprek gehad over haar politieke ideen en hoe ze tegen dingen aankijkt. Ook Kosovo dus. Zij schat in, dat er zeker geen oorlog komt. Politici spreken hun eigen taal en zelfs de eigen kiezers zullen hen op dit gebied niet volgen. Het is alleen nauwelijks denkbaar dat ze openlijk zeggen dat ze Kosovo opgeven. Zij heeft ook wat andere inschattingen over de uitkomst dan die officiele poll die ik eerder aanhaalde. Ze denkt dat de Democratische partij de grootste zal worden en de Radicale partij de tweede. Dus ook een goede mogelijkheid dat er een voortzetting van de huidige coalitie komt. Ze schat ook in, dt de Socialistische partij misschien zelfs wel niet meer in het parlement komt. Ik heb verder geen polls gezien, dus het blijft nog even gissen. Zij is eigenlijk benauwder voor de partij van Kostunica dan voor de Socialisten. Kostunica is inderdaad behoorlijk nationalistisch en zou dus van partner kunnen wisselen. Dat plaatst hem in een sleutelpositie. Nou, ik ben beniewd.

Je kunt hier trouwens Mimosa kopen op straat. Dat is nog eens een verrassing. Die bloem heeft toch voorjaarswarmte nodig en is er al. Nu is het veel te warm en zonnig voor de tijd vanhet jaar, dus dat zou wel kunnen. Maar het is ook een verrssing omdat ik die lang niet gezien heb. Vroeger in Utrecht kochten we dat vaak, de bloem ruikt heerlijk als hij uikomt en is dan ook erg mooi om te zien. Een bijzondere bloem, vind ik. Leuk om die weer eens te zien.

Tuesday, January 16, 2007

Weer niet gelukt

Met de foto's lukt het niet best. Gisteren was ik in een internetcafe waar de pc's usb poorten hebben. Toen liep die pc toch vast! Dat werkte dus niet. Nu heb ik enkele op een memory stick staan en zit ik in een cafe waar ze geen usb poorten hebben! Morgen maar weer elders proberen.

Gisteren heb ik woordenboeken gekocht. Na een week van dralen, twijfelen en zoeken heb ik behoorlijk goede gevonden. Woorden zijn een belangrijke basis voor een taal. Met servische woorden heb ik geen enkele verbinding. Wie bedenkt er nu slon voor olifant. En er is ook nauwelijks een relatie met albanese woorden. Dat had ik meer verwacht. Tot nu toe alleen het woord kikiriki voor pinda dat in beide talen ongeveer hetzelfde is. Dat heeft dacht ik een verbinding met het franse woord? Is dat niet cacahuete of iets dergelijks. Het mooiste woord tot nu toe vind ik paradajz. Dat betekent tomaat. En ik hou van tomaten. Ze smaken hier dus paradijselijk, denk ik dan maar. Betekent wel veel leerwerk, allemaal onbekende woorden die voor mij geen weerklank hebben.

Ze hebben in het weekeinde ook nogmaals nieuwjaar gevierd. Dat doen ze in Rusland ook een beetje, daar heet het het oude nieuwjaar. Hier is het weer in zwang gekomen omdat dat de eigenheid benadrukt. Weer die oude kalender, de juliaanse. Opnieuw vuurwerk en een goed excuus voor een feestje.

Officieel verkiezingswaarneming kan niet meer, de sluitingsdatum is al een tijd verstreken. Ik ga gewoon zelf rondkijken. Enkele algemene gegevens. Eenderde van de kiezers zegt te gaan stemmen, eenderde zegt van niet en eenderde weet het nog niet. Weinig belangstelling dus. De helft wil een pro-europese regering, 30 procent een meer nationalistische en de rest iets anders, wat dan ook. Dat is iets beter dan ik dacht. De radicale partij zal wel de grootste worden, is de algemene verwachting (ook in polls), waarschijnlijk 30 - 35 procent. De tweede zal wel de democratische partij van Boris Tadic worden, 25 - 30 procent. Dan volgen nog de servische democratische partij van Kostunica, de vernieuwingspartij van Vuk Draskovic en nog wat kleinere. De tweede en volgende partijen vormen nu een regering. Dan is er ook nog de servische socialistische partij, van vroeger Milosevic. Die zal ook nog wel 15 procent of zo halen. Als zij samen met de radicalen boven de 50 procent komen, zie ik het slechter in, dan krijg je zeker een nationalistischer regering.
Er zijn ook nog partijen voor de minderheden. De Hongaren (meest in Vojvodina), de Albanezen (meest in de Presevo vallei in zuidoost Servie) en de Moslims (meest in de Sandzjak, rondNovi Pazar) hebben ieder hun eigen partijen. Of die zetels zullen halen, is mij niet duidelijk. Ook de twee albanese partijen hebben zich voor het eerst duidelijk uitgesproken tegen afscheiding van hun gebied van Servie. Alleen als noordoost Kosovo wordt afgescheiden van Kosovo, dan willen ze een soort uitruil van gebied en aansluiting bij Kosovo. Overigens is het mij niet bekend waar de vroegere Albanese inwoners van Belgrado (ooit geschat op wel 100.000) naar toe zijn. Zijn ze terug naar Kosovo, of zijn ze opgegaan in de servische meerderheid, een soort succesvolle integratie? Ze zijn in ieder geval hier niet zichtbaar. Ik denk zelf, dat velen zijn teruggegaan. Ze waren ooit ook gekomen als binnenlandse gastarbeiders, en gezien de ontwikkelingen lijkt het me logis dat ze zijn teruggegaan. Maar zeker weten doe ik het niet.

De grootste zorg is dat er veel kiezers opkomen.
Er is ontzettend veel reclame, op van die grote billboards en op tv. Ze zetten wel alles op alles. Waar ze al dat geld vandaan halen, is mij een raadsel. Ik zal het proberen enigzins te volgen, het is zeker interessant.

Monday, January 15, 2007

Maandag

Afgelopen weekeinde heb ik voor tourist gespeeld. Ik heb het hele centrum van Belgrado verkent, in twee keer. Zaterdag de algemenere bezienswaardigheden en zondag wat meer gericht.

Zaterdag ben ik eerst naar het station van Belgrado gegaan. Dat was pure nostalgie.Bij mijn eerste bezoek aan Joegoslavie, 1985, heb ik hier een middag doorgebracht, doodmoe na een dag en een nacht in de trein. Rondhangen en wachten op de trein naar Kosovo deed ik toen. Ik voelde me toen vies en moe en was best wel wat nerveus, voor het eerst in het land waar ik vanuit huis met een andere invalshoek mee bezig was. Het station is een kopstation en dat heeft wel een aparte sfeer, vind ik. Het is trouwens totaal niet veranderd. Nog even weinig treinen en nog even geel.
Daarna ben ik doorgelopen naar Kalemegdan. Dat is een optelsom van forten die op en door elkaar gebouwd zijn. Belgrado is zo'n 40 keer verwoest en weer opgebouwd. Best mooie resten. En je begrijpt ook, waarom het steeds is herbouwd. Het fort ligt op een heuvel waar de Donau en de Sava samenvloeien. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over die rivieren en de Vojvodina, de vruchtbare vlakte die daarachter ligt. Dus, ook uitstekend geschikt om die rivieren en vlakte te beheersen.
Daarna kwam ik weer in het centrum terecht en de politiek was druk bezig. De verschillende boodschappen werden met verve uitgedragen. De Democratische partij deelde zelfs halve liters bier uit om stemmen te winnen! Dat zie ik ze bij ons niet zo gauw doen! En ik heb nu de programma's van de belangrijkste partijen, maar ze zijn nauwelijks leesbaar voor mij. Ze zijn geschreven in het Kyrillisch en dat leest lastig, zoiets als gothische letters lezen. En de taal is nog te moeilijk, mijn woordenschat is nog veel te beperkt. Daarna ben ik weer terug gegaan en heb weer wat geleerd en zo.

Zondag opnieuw de stad in. Ik heb gebombardeerde gebouwen op de foto gezet, door een ander deel van het centrum gedwaald, een bohemien-straat bezocht en ben in een Orthodoxe kerk gaan kijken. Het is een vergroting van de kerk in Gracanica, wat in Kosovo ligt. Zou het soms met het Vaticaan en de copie in Oosterhout ook zo zijn gegaan? Even nadat ik binnen was, begon er tot mijn verrassing een huwelijk. Dat was pas mooi. Als je dan toch trouwt, zou ik zeggen, doe het dan zo. De hele dienst wordt gezongen door de priester en beantwoord door een koortje. Maar dat klinkt als een groot koor door de ruimte. Bij de plechtigheid worden eerst de armen aan elkaar gebonden met een soort sjaal. Daarna worden de bekende woorden gesproken. Daarna wordt het paar gekroond met ieder een gouden kroon! En dan moeten ze op het altaar nog iets doen en wordt er met heel veel wierook gezwaaid en wordt er een tekst, ik denk een stuk uit de bijbel, gezongen. Ik heb er enkele foto's van gemaakt, maar die zijn wat donker. Ik weet niet of ik ze op de weblog krijg, maar dat probeer ik nog.

Winkels en zo. Er zijn heel veel kleine winkeltjes, prive onderneminkjes. Die hebben ieder hun eigen spullen, maar vaal ook veel van hetzelfde. Er zijn, ook in de buurt bij mij, goede supermarkten die ongeveer hebben wat wij ook hebben, minder merken, en net wat anders gesorteerd. Deze supermarkten zijn wat duurder dan de gewonere. In de gewonere moet je soms wel zoeken naar wat je wilt hebben. De dichtsbijzijnde heeft bijvoorbeeld geen bonen in blik og glas zonder dat er vlees bij inzit. Groenten zijn er daar niet veel, uien, knoflook, soms prei, worteltjes en soms nog iets meer, maar daar blijft het wel bij. Je moet bij andere zakenook op de datum letten, die is soms niet ver meer weg. Melk is bijvoorbeeld maar enkele dagen meer goed.